dilluns, 19 de febrer del 2018
TEMPS X VISITAR Can Llanas
El passat dijous 15 de gener una cinquantena de persones van assistir a la visita guiada que el programa TempsxTemps va oferir a l’antiga fàbrica de Can Llanas.
La visita va anar a càrrec de Joan Rovira, membre de la família que actualment n’és la propietària des de l’any 2000. Com a curiositat, va explicar que el nom popular de “Can Llanas” ve de la família Llanas i no de la llana com moltes persones podrien suposar ja que mai s’hi va treballar la llana, sinó cotó o fibres sintètiques però ja a l’època moderna.
En Joan Rovira també va explicar a les persones assistents que és més adequat parlar de les històries de Can Llanas que no de la història i que les primeres notícies històriques que es tenen de l’actual Can Llanas són de mitjans del S.XVI quan el Bisbat de Vic, a través de l’arxiprestat de Manlleu, va concedir l’exclusiva de molinar el blat de Manlleu i les seves masies a la família Regàs de la Cavalleria. Aquest fet va generar la creació de dos molins, un aigües amunt i l’altre a l’actual emplaçament de Can Llanas, on encara es poden veure el portal d’entrada i algunes pedres de les escales que baixaven al molí.
La visita va seguir per l’entrada a l’antic camí ral que comunicava Manlleu i Roda. En aquest punt, en Joan Rovira va comentar que recentment es va haver de rebaixar el terra ja que els camions, al ser més alts que els antics carruatges, no passaven per sota les portes d’accés. L’any 1940 es va tancar el pas del camí, que fins llavors passava pel centre de la fàbrica, i es va desviar per sobre d’aquesta. En Joan Rovira va mostrar als assistents que en un dels extrems d’aquest camí encara hi ha la placa on diu “cuartel del este” i que assenyala el lloc de reunió del sometent durant l’època de Primo de Rivera als anys 20. El sometent era una organització paramilitar nascuda a l’època medieval i típicament catalana, que funcionava a part de la policia i l’exèrcit, que es va crear per defensar la terra en temps de conflicte bèl·lic. Posteriorment, la caserna es va passar a tenir la funció d’habitatge del personal directiu de la fàbrica.
Després va continuar per la zona de l’antiga fàbrica - avui en desús - on el 1952 s’hi va instal·lar l’actual turbina “Kaplan”, que és capaç de produir fins a 240 Kw/h quan baixa aigua pel riu. L’empresa disposa del distintiu de qualitat ambiental “Empresa lliure de CO2”; és a dir, compensa les emissions de diòxid de carboni que genera.
Durant la segona meitat del s. XX la fàbrica de filatura, propietat de la família Jové fins l’any 1999, va arribar a tenir unes 250 persones treballant-hi. En aquesta zona és on s’hi troba la part del recinte que l’any 2009 va servir de plató de la pel·lícula “Pa Negre”.
L’últim tram de la visita va tenir lloc a l’actual zona de fàbrica. Avui en dia Can Llanas és la seu de Mimcord i s’hi fabriquen fils i cordes de paper, a més de manipular paper i cartró per a diversos usos. Entre els productes que s’hi fabriquen hi ha les nanses per les bosses de paper, blens d’espelmes, pals dels xupa-xups (que no poden ser de plàstic per raons de seguretat) o fil de paper per a catifes de fibra natural. Mimcord disposa d’una segona planta a Turquia i exporta els seus productes arreus del món.
La visita va ser tot un èxit d’assistència i va comptar amb un guia d’excepció. Moltes gràcies Joan!
Veure més fotos de la visita
Etiquetes de comentaris:
presentació
,
temps x
,
txt
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada